Επίσημος ιστότοπος

Menu

O “Καρυοθραύστης”

Από την κ. Μ. Δαγαλάκη

“Με αφορμή, τον ερχομό των Χριστουγέννων, θα ήθελα να προτείνω κι εγώ σε μικρούς και μεγάλους να δουν το μπαλέτο «ο Καρυοθραύστης», έργο κλασικό των ημερών. Οι μαθητές μας μας με τους γονείς τους έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν α) ζωντανά στο Christmas Theater, στις 25 & 26 Δεκεμβρίου από το μπαλέτο της Αγίας Πετρούπολης ή β) να το δουν μέσω βίντεο.

Το πρώτο, από Ρωσικό μπαλέτο με υπέροχα σκηνικά, είναι αυτό που θα περιμέναμε από μια παράσταση μπαλέτου…

και το δεύτερο από μπαλέτο της Νέας Υόρκης, το οποίο ίσως είναι πιο προσιτό στα παιδιά.  Ας δούμε όμως, πώς ξεκινά η ιστορία του. Το 1816 γράφτηκε ένα παραµύθι από το γερµανό συγγραφέα Έρνστ Χόφµαν µε τίτλο «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών», το οποίο διασκευάστηκε από έναν από τους πιο πολυδιαβασµένους Γάλλους συγγραφείς, τον Αλέξανδρο ∆ουµά. Πρόκειται για ένα πολύ γλυκό µαγικό παραµύθι για µία κούκλα παιχνίδι που χαρίζει στη µικρή Κλάρα ο νονός της. Η κούκλα αυτή, ήταν ένα κινούµενο στρατιωτάκι που λειτουργούσε ως Καρυοθραύστης.

Αυτήν την ιστορία πήρε ο ρώσος συνθέτης Τσαϊκόφσκι και την έκανε µπαλέτο σε δύο πράξεις. Στην πρώτη πράξη, όταν η γιορτή τελείωσε και οι καλεσµένοι έφυγαν, η Κλάρα µπήκε στο ήσυχο σαλόνι για να κοιµίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτύπησε µεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιµήθηκε και µεταφέρθηκε σε έναν παραµυθένιο κόσµο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο µεγάλωσε µαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάµεσά τους και ο Καρυοθραύστης, ζωντάνεψαν και ρίχτηκαν στη µάχη µε µεγάλα ποντίκια που εισέβαλαν στο δωµάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κέρδισε τη µάχη και µεταµορφώθηκε σε έναν όµορφο πρίγκηπα.

Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκηπας – Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα µαγικό ταξίδι. Περνούν από τη Βασίλισσα του Χιονιού, αλλά και από τη χώρα των Ζαχαρωτών µε τη νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όµως την ηµέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το µόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της”. 

Σχετικά Άρθρα

“Μαθητική Δημιουργία” στο Δήμο Αγίας Παρασκευής

Το 4ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής συμμετείχε “τραγουδώντας” στο 15ο φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Δείτε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Χορωδίας και της Ορχήστρας που εκπροσώπησαν το σχολείο μας με υπεύθυνη διδασκαλίας την κ. Μαρία Δαγαλάκη.