Περίπατος στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας
Στις 15 Φεβρουαρίου 2023 η Α Γυμνασίου επισκέφτηκε το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: τα τμήματα Α1 και Α2 περπάτησαν από την Πύλη του Αδριανού κατά μήκος της Διονυσίου Αεροπαγίτου ως την Πνύκα, ενώ τα τμήματα Α3 και Α4 ξεκινώντας από το ίδιο σημείο περπάτησαν στην Πλάκα μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά. Η πρώτη ομάδα είχε ως ξεναγό τη Φιλόλογο κα Χαμοσφακίδη και συνοδούς καθηγητές την Εικαστικό κα Θεοδωράκη και τον Θεολόγο κο Φαφουρτή. Αντίστοιχα, η δεύτερη ομάδα συνοδευόταν από την καθηγήτρια Πληροφορικής κα Βεργίνη και την καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών κα Μανδράκου και είχε ως ξεναγό την Αρχαιολόγο κα Πατσιάδου, την ξενάγηση της οποίας πρόσφερε δωρεάν το Περιοδικό «Αρχαιολογία» σε συγκεκριμένο αριθμό σχολείων. Η επιλογή της ξεναγού για κάθε ομάδα έγινε με κλήρωση.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την περιήγησή μας και να διαβάσετε πώς βίωσαν τον περίπατο και τι συγκράτησαν από την ξενάγηση κάποιοι από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.
Αποβίβαση απέναντι από την Πύλη του Αδριανού, η οποία κτίστηκε το 131-132 μ.Χ. από τους Αθηναίους σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον αυτοκράτορα Αδριανό για τα πολυάριθμα έργα του στην Αθήνα. 131-132
Περιμένοντας την κα Πατσιάδου.
«Η εξόρμησή μας ξεκίνησε από το σημείο που βρίσκονται οι στύλοι του Ολυμπίου Διός και η Πύλη του Αδριανού με κίονες κορινθιακού ρυθμού. Συνεχίζοντας φτάσαμε σε έναν πλακόστρωτο δρόμο, τη Διονυσίου Αεροπαγίτου, που περνά κάτω από το βράχο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα. Στη συνέχεια, κάναμε στάση σε ένα μικρό εκκλησάκι, τον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη, μέσα σε έναν ήρεμο χώρο γεμάτο καταπράσινα δέντρα. Ο τελικός προορισμός της ξενάγησης ήταν η Πνύκα με την μαγευτική θέα. Πριν ξαναμπούμε στα πούλμαν για να επιστρέψουμε στο σχολείο, είχαμε ελεύθερο χρόνο, για να φάμε, να διασκεδάσουμε και να συζητήσουμε. Θα ήθελα να είχαμε επισκεφτεί και το μουσείο της Ακρόπολης, όμως η μέρα ήταν δύσκολη, όπως μας είπε η καθηγήτριά μας, και δεν μπορούσαμε να μείνουμε άλλο στο κέντρο της Αθήνας». Μανώλης Ζαχαριάκης, Α1.
Στις αρχές της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο δρόμος πήρε το όνομά του από τον Άγιο Διονύσιο, προστάτη της πόλης των Αθηνών και του Δικαστικού Σώματος, ο οποίος γεννήθηκε περίπου το 10 π.Χ., άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου το 49 μ.Χ. και βαφτίστηκε Χριστιανός.
Προχωρώντας προς το θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως, όπου πρωτοδιδάχτηκαν τα έργα του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του Αριστοφάνη. Το πρώτο θέατρο (6ος αι. π.Χ.) ήταν ξύλινο. Τα σωζόμενα μαρμάρινα εδώλια ανήκουν στο θέατρο που ανεγέρθηκε μετά το 350 π.Χ.
Κρατώντας σημειώσεις
«Αυτό που μου άρεσε στην ξενάγηση ήταν τα πανέμορφα σπίτια που περνούσαμε στην Πλάκα, τα οποία ήταν βαμμένα με διάφορα χρώματα, και η εκκλησία του 11ου αιώνα με την μοναδική καμπάνα που είναι σήμερα κρεμασμένη μέσα στο ναό. Στην εκδρομή αυτή μάθαμε πολλά πράγματα που θα μας μείνουν αξέχαστα. Κάτι που ήθελα να γίνει και δεν έγινε ήταν να ανεβούμε στην Ακρόπολη».
Δήμητρα Τακτικού, Α4.
Ανεβαίνοντας στο Ηρώδειο. Το Ωδείο οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου αι. μ.Χ., με χρήματα που προσέφερε ο Τιβέριος Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης, σε ανάμνηση της συζύγου του Ρήγιλλας.
«Με εντυπωσίασαν όλα τα μνημεία που είδαμε και το ότι έχουν αντέξει τόσα πολλά χρόνια. Περισσότερο απ’ όλα, όμως, με εντυπωσίασαν αυτά που άκουσα για το Ηρώδειο, στο οποίο έχω παρακολουθήσει παράσταση. Χωράει πάνω από 17000 ανθρώπους και αρχικά ήταν ωδείο, το οποίο έχτισε ο Ηρώδης προς τιμήν της συζύγου του. Σας προτείνω να παρακολουθήσετε κι εσείς μια παράσταση στον χώρο αυτό.
Στην εξόρμηση μου άρεσε που περπατούσαμε όλοι μαζί και βλέπαμε διάφορα μνημεία. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να μαθαίνουμε Ιστορία και πιστεύω πως πρέπει να γίνεται πιο συχνά. Πέρασα πολύ ωραία στην εκδρομή και σίγουρα έμαθα ορισμένα πράγματα». Βασιλική Βερροίου, Α
Στο χορηγικό μνημείο του Λυσικράτους (335-334 π.Χ.), γνωστό και σαν «Φανάρι του Διογένη».
«Ο περίπατος που πήγαμε ήταν γενικά πολύ ωραίος. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι το γεγονός ότι η οδός Τριπόδων στην αρχαιότητα είχε παντού χάλκινους τρίποδες και ήταν ο δρόμος που οδηγούσε από την αρχαία Αγορά στο θέατρο του Διονύσου. Ακόμη θυμάμαι το μνημείο του Λυσικράτη και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά. Ήμασταν, όμως, αρκετή ώρα όρθιοι και αυτό ήταν λίγο κουραστικό». Δήμητρα Ρώμα, Α4.
«Ο περίπατος στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας ήταν πολύ ενδιαφέρων. Το μνημείο που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η φυλακή του Σωκράτη. Ο λόγος που με εντυπωσίασε τόσο πολύ ήταν γιατί είχε χτιστεί μέσα σε μια σπηλιά κι αυτό είναι ένα ενδιαφέρον μέρος για να χτιστεί μια φυλακή. Δεύτερον, όταν άκουσα ότι εκεί λένε πως είχε φυλακιστεί ο Σωκράτης, αυτό μου κίνησε την περιέργεια να μάθω για ποιο λόγο τον φυλάκισαν. Τρίτος και τελευταίος λόγος είναι ότι, στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες έκρυψαν μέσα στη σπηλιά έργα τέχνης για να μην τα βρουν οι Γερμανοί κατά την εισβολή τους στην Ελλάδα και τα κλέψουν. Κάτι που μου άρεσε στην εκδρομή αυτή είναι πως μάθαμε πολλά πράγματα για το παρελθόν. Αν γίνει κι άλλη εξόρμηση σαν αυτή, θα πάρω σίγουρα μέρος».
Μιλτιάδης Κλειδωνάρης, Α1.
Στον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη ή Βομβαρδιάρη: (Μονόκλiτη Βασιλική του 12ου μ.Χ. αιώνα).
Με την εκλεκτή συνάδελφο, κα Θεοδωράκη, που μας μίλησε για την ανάπλαση του χώρου γύρω από την Ακρόπολη και του Λόφου Φιλοπάππου από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη.
«Με το που κατεβήκαμε από το πούλμαν αντικρίσαμε μια τεράστια πύλη, την Πύλη του Αδριανού, με κορινθιακό ρυθμό και πανέμορφες λεπτομέρειες. Ύστερα περπατήσαμε ως το θέατρο του Διονύσου, κάτω από την Ακρόπολη, και το Ηρώδειο, στο οποίο δεν μπορέσαμε να μπούμε μέσα γιατί ήταν κλειστά. Η επόμενη στάση ήταν στη φυλακή του Σωκράτη. Κάναμε ένα μικρό διάλειμμα για να κολατσίσουμε και να απολαύσουμε την φύση. Μετά πήγαμε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, στο λόφο του Φιλοπάππου, και από κει στην Πνύκα. Ήταν ό,τι έπρεπε για να βγάλουμε τέλειες φωτογραφίες με θέα την Ακρόπολη.
Όμως, εμένα το αγαπημένο μου σημείο ήταν όταν μας άφησαν για μισή ώρα να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Φάγαμε σουβλάκι και πήγαμε σε ένα τέλειο περίπτερο που πουλούσε πολλά συλλεκτικά πράγματα. Τέλος στο πούλμαν τραγουδάγαμε με ενθουσιασμό μετά την καταπληκτική αυτή εκδρομή».
Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, Α2.
Στο δρόμο για την Πνύκα.
«Το αξιοθέατο που με εντυπωσίασε ήταν η Πνύκα. Ήταν πάνω σε ύψωμα και είχε μαγευτική θέα. Από εκεί έβλεπες το μεγαλύτερο μέρος της Αθήνας. Σε αυτόν τον χώρο μαζευόντουσαν οι πολίτες για τις συνελεύσεις της Εκκλησίας του Δήμου. Αυτό, όμως, που με προβλημάτισε ήταν το πώς άντεχαν και χώραγαν εκεί 25000 άνθρωποι όρθιοι και άλλοι 18000 καθισμένοι. Πάνω στο οροπέδιο μου άρεσε που οι καθηγητές μάς άφησαν να απολαύσουμε αυτήν τη φανταστική φυσική ομορφιά και απέναντι τον Παρθενώνα. Ωστόσο, θα ήθελα να έχουμε ανέβει και πάνω στο βράχο της Ακρόπολης, γιατί την είδαμε από μακριά και μιλήσαμε για αυτήν. Η εκδρομή ήταν φανταστική».
Σοφία Καμπουρέλλη, Α1.
«Την Τετάρτη πήγαμε με το σχολείο μου εκδρομή στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Τα μνημεία που με εντυπωσίασαν περισσότερο ήταν η Πνύκα και το θέατρο του Διονύσου του Ελευθερέως. Στο θέατρο αυτό παίχτηκαν μεγάλα έργα, τα οποία παίζονται ακόμη και σήμερα. Επίσης, το γεγονός ότι το θέατρο ήταν αρχικά ξύλινο μου έκανε μεγάλη εντύπωση, γιατί πιστεύω πως θα ήταν σίγουρα πολύ όμορφο. Από τις πληροφορίες για την Πνύκα, συγκράτησα ότι το όνομα Πνύκα προέρχεται από το «πνυξ», που σημαίνει πυκνός, καθώς στο χώρο αυτό χωρούσαν 18000 καθισμένοι και 25000 όρθιοι άνθρωποι, οπότε η ατμόσφαιρα πρέπει να ήταν πολύ πνιγηρή. Θα ήθελα να βρεθώ εκεί με τόσο πολύ κόσμο κι ας μην είχα πολύ χώρο. Μακάρι να πάμε κι άλλες τέτοιες εκδρομές, γιατί εκτός από τα μνημεία που είδαμε πέρασα υπέροχα και λόγω του τοπίου» Φωτεινή Παρμάκη, Α2.
«Ο περίπατος στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας ήταν πολύ ενδιαφέρων και πολλά αξιοθέατα με εντυπωσίασαν με θετικό τρόπο. Είδαμε 10 διαφορετικά αξιοθέατα αλλά αυτό που ξεχώρισα ήταν η Πνύκα. Ο χώρος αυτός χωρούσε 18000 καθισμένους και 25000 όρθιους. Τα σκαλιά που υπήρχαν στο κέντρο ονομάζονταν «το βήμα του ρήτορα» και από εκεί έκανε τις προτάσεις της η Βουλή των 500 προς έγκριση ή απόρριψη από την Εκκλησία του Δήμου. Επίσης, η θέα από τον χώρο της Πνύκας ήταν μαγευτική. Από εκεί μπορούσες να δεις όλη την Αθήνα και επιπλέον την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα» Εύα- Δανάη Παπαγιαννακοπούλου, Α2.
«Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας δεν ήταν κάποιο αξιοθέατο αλλά η φύση και η πρασινάδα που περιτριγύριζε τα αξιοθέατα και η ηρεμία που με έκανε να νιώθω. Ήταν μια εμπειρία αξέχαστη και θα προσπαθήσω να το επισκεφτώ και με την οικογένειά μου όσο πιο σύντομα γίνεται»
Βασίλης Ντουλές, Α2.
«Στον περίπατο στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας πέρασα πολύ όμορφα. Όσες φορές είχα επισκεφτεί το συγκεκριμένο μέρος στο παρελθόν δεν είχα κάποιο ξεναγό, έτσι αυτήν τη φορά ήταν πολύ καλύτερα, καθώς μου δόθηκαν νέες πληροφορίες ή θυμήθηκα πληροφορίες που είχαμε μάθει στην Ιστορία. Περπατώντας στον δρόμο του Διονυσίου Αεροπαγίτου, μπορώ να πω πως με εντυπωσίασαν το θέατρο του Διονύσου και το Ηρώδειο καθώς μου φάνηκαν θεόρατα. Επίσης, κάτι που με έκανε να νιώσω ωραία ήταν ο λόφος του Φιλοπάππου, γιατί ένιωσα πολύ ελεύθερη. Η θέα ήταν υπέροχη όπως και η φύση γύρω μας. Ο περίπατος αυτός μας έδωσε πολλές καινούργιες γνώσεις αλλά και πολύ όμορφες αναμνήσεις»
Φανή Κριθαράκη, Α2.
«Στον περίπατο που διοργανώθηκε από το σχολείο μας άκουσα κι έμαθα πολλά πράγματα για κάποια μνημεία. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το γεγονός ότι μέσα στα υπόγεια κάποιων σπιτιών του 19ου αι. υπάρχουν ακόμη τα θεμέλια από τα μνημεία που είχαν στήσει πλούσιοι χορηγοί, για να γιορτάσουν τη νίκη του θεατρικού έργου που είχαν χρηματοδοτήσει». Ισιδώρα Σπηλιοπούλου, Α4.
«Ο περίπατος στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας ήταν πολύ εντυπωσιακός. Αυτό που άκουσα και με εντυπωσίασε πιο πολύ απ’ όλα είναι ότι οι Αθηναίοι επέλεξαν τον βράχο της Ακρόπολης όχι μόνο γιατί από κει μπορούσαν να βλέπουν αν πλησιάζει κάποιος εχθρός αλλά και γιατί εκεί υπήρχε πόσιμο νερό. Στην εξόρμηση μου άρεσε η βόλτα που κάναμε στις γειτονιές με τα παλαιά σπίτια και τα κιονόκρανα που μας έδειχνε η ξεναγός. Έμαθα κι ένα ακόμη κιονόκρανο, το κορινθιακό»
Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Α4.
«Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι οι τρίποδες ήταν φτιαγμένοι από χαλκό και συνήθως τους έκλεβαν, για να φτιάξουν άλλα πράγματα όπως σπαθιά και ασπίδες. Την επόμενη φορά θα ήθελα να πάμε και στο Μουσείο της Ακρόπολης και να έχουμε λιγότερο ελεύθερο χρόνο» Μάριος Λειβαδάρος, Α4.
«Στον περίπατο που κάναμε έμαθα πολλά νέα πράγματα. Από τα μνημεία, με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η βυζαντινή εκκλησία του 11ου αι μ.Χ. που επισκεφτήκαμε, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς. Λέγεται έτσι, γιατί χτίστηκε από την βυζαντινή οικογένεια Ραγκαβά που κατοικούσε στην Αθήνα τότε. Όταν μπήκαμε μέσα συνειδητοποίησα πόσο καλοδιατηρημένη είναι και ότι έχει μια καμπάνα μέσα στο ναό. Ό,τι είδαμε ήταν φανταστικό και δε θα άλλαζα τίποτα. Μακάρι να μπορέσουμε να ξαναπάμε σύντομα»
Βασιλική Κουκουλοπούλου, Α4.
«Αυτό που κράτησα από την ξενάγηση ήταν το «ταξίδι» ενός κίονα μέσα από πολλές εποχές μέχρι σήμερα. Εκεί που βρίσκεται σήμερα η Αγία Αικατερίνη υπήρχε αρχαίος ναός και κτήριο της ρωμαϊκής εποχής, όπως καταλαβαίνουμε από τους κίονες που υπάρχουν ακόμη στην αυλή του ναού. Αυτός ο περίπατος ήταν πολύ διασκεδαστικός και εκπαιδευτικός και θα ήθελα να έχει διαρκέσει περισσότερο».
Τιτάνια Σοφικίτη, Α4.
Στιγμές χαλάρωσης κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της περιήγησης…