22 °C Agía Paraskeví, GR
22 Μαΐου 2024

Επίσημος ιστότοπος

Menu

Τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Ήπειρο, Απρίλιος 2014

Στις 6,7 και 8 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Γ’ τάξης του σχολείου μας στην Ήπειρο. Συμμετείχαν 69 μαθητές και 4 συνοδοί καθηγητές, η Διευθύντρια κα Βουλγαράκη, οι κυρίες Λεονάρδου και Τσαχουρίδου και ο κος Γιαννόπουλος. Τόπος διαμονής και αφετηρία των εξορμήσεων υπήρξε η πόλη των Ιωαννίνων, ενώ το κύριο εκπαιδευτικό μέρος βασίστηκε στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Του Γεφυριού της Άρτας, μια γέφυρα του χτες με το σήμερα και το αύριο», το οποίο υλοποιείται  φέτος στο σχολείο μας.

Σε όλη την διάρκεια της τριήμερης διαδρομής, εκτός από την μουσική, ακούσαμε πληροφορίες και παρουσιάσεις εργασιών από τους μαθητές του προγράμματος σχετικά με την ιστορία του γεφυριού της Άρτας, την τυπολογία του, καθώς και τους μύθους και θρύλους που το συνοδεύουν. Επίσης, μάθαμε πολλά σχετικά με τους τρόπους και τις οικονομικοκοινωνικές πλευρές  της οικοδόμησης των πέτρινων γεφυριών, αλλά και στοιχεία για το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου.

Η ομάδα μας ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 6 Απριλίου καταλαμβάνοντας τους δύο ορόφους ενός τουριστικού λεωφορείου. Μετά από λίγων ωρών διαδρομή φτάσαμε στην Άρτα και συγκεντρωθήκαμε στο διάσημο Γεφύρι. Εκεί έγινε αναλυτική παρουσίαση όλων των φάσεων κατασκευής ενός πέτρινου γεφυριού και διευκρινίστηκαν τα βασικά σημεία της τυπολογίας.

Το ίδιο κάναμε και την επόμενη μέρα, Δευτέρα 7 Απριλίου, στην επίσκεψή μας στο χωριό Κήποι του Ζαγορίου, όπου είδαμε από κοντά και μελετήσαμε την τυπολογία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των γεφυριών του Κοκκόρου και του Πλακίδα (Καλογερικό). Και στα δύο γεφύρια ανεβήκαμε και περπατήσαμε από την εδώ έως την αντίπερα όχθη και πίσω, προς μεγάλη μας απόλαυση και αντίστοιχη ανησυχία της Διευθύντριάς μας!

Στο χωριό Μονοδένδρι, περπατήσαμε μέχρι τη Μονή της Αγίας Παρασκευής όπου θαυμάσαμε το μοναδικό φαράγγι του Βίκου, ενώ δεν παραλείψαμε να περπατήσουμε στα γραφικά δρομάκια και να δοκιμάσουμε ηπειρώτικες πίτες και άλλα…

Σημαντική θέση στην εκδρομή μας είχε και η Λαογραφία. Την δεύτερη ημέρα της εκδρομής μας, την Δευτέρα 7 Απριλίου, επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη και στο Μουσείο – σπίτι του Αλή Πασά στο νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων.

Την Τρίτη ημέρα, Τρίτη 8 Απριλίου, κάναμε βόλτα στην παραλία και στην παλιά πόλη των Ιωαννίνων…

και περπατήσαμε στα παραδοσιακά δρομάκια του Μετσόβου όπου επισκεφθήκαμε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Αρχοντικού Τοσίτσα.

Επιστρέψαμε σώοι και αβλαβείς, γεμάτοι με ωραίες εικόνες και ενδιαφέρουσες γνώσεις, περιμένοντας τις διακοπές του Πάσχα για να ξεκουραστούμε από την τριήμερη ασταμάτητη περιήγηση!

Θαυμάστε μας παρακάτω!

Σχετικά Άρθρα

La Grece vous invite!

Ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Γαλλικής γλώσσας διοργάνωσε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό (2013-2014) με θέμα: “La Grèce vous invite”. Χρησιμοποιώντας τη Γαλλική γλώσσα οι μαθητές κλήθηκαννα προβάλουν ένα προϊόν, μια εκδήλωση, τις φυσικές ομορφιές ή τους αρχαιολογικούς χώρους του τόπου τους. Οι μαθητές της Α’ γυμνασίου […]