17 °C Agía Paraskeví, GR
30 Απριλίου 2026

Επίσημος ιστότοπος

Menu

“Με μποτίνια, με γοβάκια και σπορτέξ”

Δέκα διηγήματα με κεντρικές ηρωίδες 10 γυναίκες, μία για κάθε δεκαετία του 20ου αιώνα, μας ζωντανεύουν την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας εντός και εκτός συνόρων. Η συγγραφέας Νέλλα Συναδινού, φιλόλογος και ιστορικός, έχοντας διεισδύσει σε βάθος στην πολύπλευρη και πολυπρισματική εικόνα του Ελληνισμού του 19ου και του 20ου αιώνα, “παραδίδει” γοητευτικά μαθήματα μέσα από γλαφυρό τρέχοντα λόγο ενσωματώνοντας παράλληλα ιδιωματισμούς και ντοπιολαλιές που σε μεταφέρουν στο χωροχρόνο. Μέσα από τις γραμμές που “αφηγούνται” τις ιστορίες των ηρωίδων, μαθαίνει με εύπεπτο τρόπο ο αναγνώστης για την εκβιομηχάνιση της χώρας, για την Μεγάλη Ιδέα και τον Εθνικό Διχασμό, για το δράμα του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού, για την Κατοχή και την Αντίσταση, για την εποχή της Δικτατορίας και της Μεταπολίτευσης … για τους παράλληλους κόσμους των αστών και των εξαθλιωμένων μαζών του Πειραιά που ζωντανεύει στις αισθήσεις μας μέσα από ένα διαδοχικό “κολλάζ” καρτ-ποστάλ περιγραφικού λόγου.

Ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, λίγο απαιτητικό για τους μαθητές μας, γοητευτικό για τους γονείς τους!

Ν. Λεονάρδου, φιλόλογος Ma.Ed., 25/8/2021

 

Σχετικά Άρθρα

Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Το Μουσείο Αλέκου Φασιανού ανοίγει τις πύλες του και στις 21/10 , ημέρα Σάββατο, έχει ελεύθερη είσοδο και πολλές δράσεις για όλες τις ηλικίες.

Ρεσιτάλ αρχαίας ελληνικής λύρας με τον Νίκο Ξανθούλη

Ρεσιτάλ αρχαίας ελληνικής λύρας με τον Νίκο Ξανθούλη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος Δέκα συνθέτες από έξι διαφορετικές χώρες γράφουν για την αρχαιοελληνική επτάχορδη λύρα, και τα έργα τους παρουσιάζονται από τον σολίστ αρχαίας λύρας Νίκο Ξανθούλη σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόταση : Γ. Τραχανατζής ,ΠΕ05 Γαλλικής,20/02/2023