Επίσημος ιστότοπος

Menu

Μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου: Το νέο Μουσείο της Αθήνας

Μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου: Το νέο Μουσείο της Αθήνας

 

Στις  18 Μαΐου 2021, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, στην οδό Μαυρομιχάλη 6, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για την Αθήνα, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό.

Το Μέγαρο, που φιλοξενεί τη συλλογή Λοβέρδου,  χτίστηκε το 1882 από τον Ερνστ Τσίλερ. Εκεί ζούσε ο σπουδαίος Γερμανός αρχιτέκτονας για 50 χρόνια περίπου, μέχρι το 1912 όταν το αγόρασε ο Διονύσιος Λοβέρδος, που το αξιοποίησε ως οικία και Μουσείο για την πλούσια συλλογή του με περισσότερα από 600 εκθέματα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές συλλογές έργων μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα.

Είναι ένα αρχιτεκτόνημα που έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που το καθιστούν, σε συνδυασμό με τις μετατροπές που επέφερε ο Διονύσιος Λοβέρδος στη συνέχεια, ένα μνημείο το ίδιο.

Ο Λοβέρδος με δωρεά προσέφερε και το σπίτι του και τη συλλογή του στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο προκειμένου η συλλογή του ή ένα μέρος της να εκτεθεί στο συγκεκριμένο κτήριο.

Πρόταση   : Γ. Τραχανατζής ,ΠΕ05 Γαλλικής,23-10-2022

Σχετικά Άρθρα

Εξεταστέα Ύλη Ιουνίου 2023-Γ Γυμνασίου

ΑΓΓΛΙΚΑ.Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ.Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ι ΣΤΟΡΙΑ.Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ.Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ.Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *